THE LOUNETTE MEMBAWA ESTETIK DUKUN TRADISIONAL DALAM KELUARAN SINGLE TERBARU

The Lounette mula muncul pada 2018 selepas hubungan Aqa dan Fahani berkembang ketika mereka berada di Universiti. Ikatan dan hubungan mereka bertambah kukuh selepas mereka mengetahui bahawa mereka berkongsi minat yang sama dalam seni persembahan dan muzik.

Duo ini memulakan kerjayanya secara rasmi pada 4 April 2020 dengan keluaran pertama mereka berjudul These Nights dan video muziknya.

Berikutan gembar-gembur yang mereka terima pada keluaran sulung mereka, kumpulan itu kemudiannya mengeluarkan These Nights – Stripped yang menyasarkan keintiman untuk pendengar baharu mereka. Kali ini The Lounette menunjukkan sisi yang berbeza untuk daya tarikan mereka, membawakan set muzik orkestra yang berat yang mencurahkan bunyi yang lebih melankolik ke trek.

Lagu itu kemudiannya dipaparkan di Spotify’s New Music Friday Singapore, New Music Friday Malaysia (untuk minggu 15 Mei 2020) dan senarai main rasmi Made In Malaysia.

 

 

Tentang Cherry Wine

Cherry Wine memperkenalkan bunyi seram baru Romantik Klasik diiringi dengan alunan orkestra yang mempesonakan.

Cherry Wine dikarang oleh Aqa sebagai ‘kisah cinta yang sempurna’. Lagu ini dibuka dengan riff gitar manis yang boleh didengari sepanjang muzik. Vokal Aqa membimbing pendengar kepada kisah di mana dua individu bertemu melalui takdir. Kedua-duanya kemudian mula berjanji antara satu sama lain untuk kekal bersama sehingga hujung nyawa.

“Saya sangat benci semua yang terlalu romantis. Saya mahu sesuatu yang janggal dengan trek. Sesuatu yang menggambarkan situasi hubungan ‘sempurna’ yang sebenar. Ketika itulah Fahani masuk. ” – Aqa.

“Apabila saya mula mengatur muzik, Aqa memberitahu saya dia mahukan sesuatu yang menyedihkan dan orkestra. Saya kemudian bereksperimen dengan banyak instrumen dari orkestra untuk mencuba tekstur yang berbeza. Saya mahu berpegang pada bunyi kami yang seperti mimpi dan menambah seruling supaya lebih sempurna. Susunan Cherry Wine secara keseluruhan adalah lebih gelap dan sangat cantik.” kata Fahani.

Cherry Wine berakhir sebagai kisah cinta yang sempurna dengan kelemahan dan retakannya sendiri. Walaupun melodi dan liriknya cantik, masih ada sesuatu yang tidak kena dengan mood lagu tersebut. Trek itu meletakkan pendengar ke tempat yang tidak senang duduk disebabkan sinar kesedihan yang menutupi pengakhiran muzik, bertentangan dengan pembukaannya. Bunyi yang meresahkan mengiringi muzik untuk memberikan suasana yang tidak selesa lagi menenangkan.

 

Muzik Video

Video muzik Cherry Wine memperkenalkan empat sahabat baik (lakonan Seri Mizani, Hanis Zahirah, Aqa Aiman dan Zurfahani Batrisya) mengunjungi rumah yang dibina secara tradisional. Keempat-empat mereka mempamerkan ikatan yang erat dan boleh dilihat menikmati pergaulan antara satu sama lain. Semasa video itu berjalan, penonton dapat merasakan tenaga yang tidak menyenangkan daripada Aqa dan Fahani. The Lounette kemudian melakukan ritual untuk mengorbankan dua sahabat mereka untuk mengekalkan mereka selama-lamanya.

Muzik video itu memainkan estetika tradisional Dukun yang dipadankan sempurna dengan pakaian tradisional Melayu. Konsep itu dipilih oleh pengarah kreatif, Aqa Aiman, serta pengarah, Afiq Mirza, agar sesuai dengan imej The Lounette sebagai entiti supernatural.

“Kami mahu meniru suara Aqa dan melodi perlahan Cherry Wine ke dalam bentuk visual. Saya merancang untuk melakukan konsep yang sangat menyeramkan. Dengan bantuan Alep Hisham dan Dean Amir Hussain, kami dapat menghidupkan idea itu. Set itu sendiri sangat menghantui, malah ahli krew takut untuk memasuki set itu seorang diri. Kami dapat menyampaikan konsep yang saya percaya tiada orang lain berani keluarkan dan konsep itu benar-benar sempurna dengan gaya The Lounette.” pengarah, Afiq Mirza mengakhiri.

Video muzik itu disokong sepenuhnya oleh The Cultural Economy Development Agency (CENDANA) dan MyCreative Ventures di bawah Program Pendanaan Muzik Indiependent.”

Boleh ikuti The Lounette di media sosial

Spotify: TheLounette

Youtube: TheLounette

Twitter: thelounette

Instagram: thelounette

 

Story: The Lounette

Editor: QR

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*