PAYOLA atau BAYORLA

Masalah rasuah dekat Malaysia ni tak kan pernah habis. Bermula dari sekecil-kecil jumlah, sehingakan berbilion ringgit. Tapi apakan daya, ianya seperti sudah sebati dan menjadi budaya. Kalau nak projek itu, kau kena bagi sedemikian sebagai komisen katanya. Kalau dah Berjaya dapat projek itu, “nah ada sikit untuk kau ni bro” sebagai hadiah katanya. Sebelum pemakaian mask muka menjadi kebiasan, rasuah dah lama menjadi norma kehidupan untuk kita teruskan hidup. Tidak ketinggalan juga industri seni ditanah air kita ini.

Baru-baru ini, ada pengguna twitter, @Kudsia_Kahar meluahkan rasa melalui ciapan di Twitter beliau mengenai perkara ini. Ada atau mungkin ada sesetengah stesen radio yang masih mengamalkan dan memperoleh rezeki kotor dengan meminta sumbangan atau rasuah jikalau seseorang artis ingin menyiarkan lagunya di radio. Lebih juga dikenali sebagai Pay for Play (PAYOLA). Bahasa kasarnya, BAYORLA dulu baru up lagu. Adapun yang menjual kedudukan carta lagu distesen radio jika artis itu membeli slot iklan yang banyak.

Korang cuba baca bebenang ciapan dari @Kudsia_Kahar:

Walaubagaimanapun, tak semua stesen radio mengamalkan cara itu, tapi itu lah, nila setitik punya pasal, habis biru susu sebelanga. Lagi biru muka kalau kita dapat tahu stesen radio mana yang amalkan cara ini. PAYOHLA lagu ni.

 

Sumber: Twitter @Kudsia_Kahar

Story: Med

Editor: QR

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*